Marcowe hity Czytelni

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Przeczytaj, o tym piszą…

Druga młodość barów mlecznych

W ostatnich latach kultowym, a wręcz snobistycznym miejscem, stały się popularne w czasach PRL-u bary mleczne. Prababką tego typu jadłodajni była warszawska Mleczarnia Nadświdrzańska, którą w 1896 r. założył właściciel majątku Dłużewo nad Świdrem, Stanisław Dłużewski. Chętnych do konsumpcji prostych, ale jednocześnie sytych, świeżych, aromatycznych, a przede wszystkim tanich dań, było mnóstwo, dlatego tzw. „mleczarni” pojawiało się coraz więcej w stolicy. Po II wojnie światowej tego typu jadłodajnie, zwane też „mleczkami”, były kulinarnym ratunkiem dla ubogich studentów czy robotników, ponieważ ceny nie były wygórowane, dzięki dotacjom ze strony państwa. W latach 50. XX wieku barów mlecznych było już niemal 500. Zarządzała nimi Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Społem”, której charakterystyczne logo umieszczane było na zastawie tych lokalów. Obecnie do kultowych warszawskich barów, chętnie odwiedzanych zarówno przez niezamożnych studentów, zwykłych urzędników, przechodniów czy też bogatych turystów, należy funkcjonujący niemal nieprzerwanie od czasu założenia w 1954 r. Prasowy – Warszawski Bar Mleczny przy ul. Marszałkowskiej, Bar Mleczny Familijny przy ul. Nowy Świat, Bar Bambino na ul. Kruczej, bar Ząbkowski na Pradze czy Bar Mleczny Rusałka przy ul. Floriańskiej. Oprócz działających od dziesięcioleci jadłodajni na kulinarnej mapie nie tylko stolicy, ale i całej Polski, pojawiają się nowe lokale, nawiązujące do tradycyjnych smaków dawnych barów mlecznych. Wywołują nie tylko sentyment, ale są również charakterystyczną cechą tradycji kulinarnej naszego kraju.

Mleczny smak PRL-u / Małgorzata Dygas // Gazeta Bankowa. – 2022, nr 3, s. 94-97

 

Co można zrobić żeby wzmocnić i ochronić kości ?

Wraz z wiekiem następuje utrata masy kostnej. Poprzez zbilansowaną dietę, systematyczne ćwiczenia i przyjmowanie witaminy D można ten proces opóźnić. Największy ubytek masy kostnej następuje po menopauzie. Bardzo istotne jest, aby być aktywnym, wystarczy regularny spacer aby opóźnić ten proces. Bardzo dobrze też wpływają ćwiczenia z mechanicznym obciążeniem (np. z ciężarkami). Po roku systematycznych ćwiczeń można zwiększyć masę kości o nawet 3 proc. Bardzo pomagają również ćwiczenia rytmiczne, taniec. W codziennym życiu istotne jest aby głowa, ramiona i miednica tworzyły jedną linię, kark był wyprostowany, ramiona skierowane do przodu, a klatka piersiowa uniesiona do góry. Będziemy wtedy mieli równomierne obciążenie szkieletu. Ważne jest aby spać dłużej niż 5 godzin dziennie, a także ogrzewać stawy i dbać o odporność. Niektóre przyjmowane leki mogą źle wpływać na gęstość mineralną kości. Należą do nich m.in.: sterydy, niektóre leki przeciwzapalne, moczopędne, heparyna, leki na nadczynność tarczycy, przytarczyc i nadnerczy. Osoby które je zażywają powinny kontrolować stan kości wykonując densytometrię.  W naszym jadłospisie bardzo istotny jest wapń, który jest jednym z głównych składników budulcowych kości. Konieczne jest również przyjmowanie witaminy D. Wzmocnimy kości, gdy odstawimy używki typu mocny alkohol, papierosy czy nadmiar kofeiny. Kościom szkodzi również otyłość, a także zbyt niska masa ciała.

Dobre nawyki które ochronią i wzmocnią kości // Świat Kobiety. – 2022, nr 3, s. 48-51

 

Miody świata

W wyniku przetworzenia nektaru kwiatowego przez pszczoły powstaje miód, niezwykle ceniony na całym świecie. Liderem produkcji i spożycia miodu są Chiny, które rocznie wytwarzają prawie 500 tysięcy ton tego niezmiernie zdrowego produktu spożywczego. „W Polsce wciąż pokutuje przekonanie, że miód należy jeść w razie choroby czy przeziębienia, a nie na co dzień. W rezultacie jemy go dużo mniej – 0,5 kg na osobę rocznie (czyli 1,3 g dziennie).” Co czyni go tak wyjątkowym w różnych zakątkach świata? Prym wiedzie zdecydowanie lokalna roślinność definiująca przyszły smak i aromat gotowego wyrobu. W amerykańskich stanach Floryda i Georgia produkuje się miód  powstający z nektaru kwiatów drzew tupelo  rosnących na podmokłych, trudno dostępnych terenach. W miodzie tym wyczuwalne są rosnące nieopodal chryzantemy i orchidee. W Szkocji wszechobecne wrzosowiska nadają miodom niezwykle silny smak. W Meksyku, w stanie Oaxaca, będącym jednym z najbardziej zróżnicowanych biologicznie regionów obu Ameryk, na miód składa się nektar z wielu różnych kwiatów. Polska pod względem produkcji zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich państw, ustępując  jedynie Hiszpanii, Rumunii i Węgrom. „Za najpopularniejszy uchodzi w Polsce miód wielokwiatowy. Jest on pomocny przy astmie oskrzelowej, katarze siennym i sezonowych przeziębieniach. Wspomaga również działanie wątroby.”

Co kraj to miód / Natalia Walenty // Focus. – 2022, nr 3, s. 32-34